Skip to Content

Diabetes

13. junij 2024 po
Ryenfeel, Hermina Rajar

Kako terapije s hiperbaričnim kisikom pomagajo bolnikom z diabetesom? 

Med najbolj pomembnimi dejavniki pri obvladovanju sladkorne bolezni, poleg uravnavanja količine krvnega sladkorja in redne telesne vadbe, je skrb za dobro mikro prekrvavitev. Vloga hiperbarične kisikove terapije, HBOT 2.0 ATA, je da uspešno preprečuje posledice sladkorne bolezni; v preprečevanje poškodb pri sladkorni bolezni je ponovno nasičenje tkiv, v katerih kisika primanjkuje, s tem plinom, uravnavanje količine krvnega sladkorja, zniževanje ravni glukoze v krvi in spodbujanje nastanka žil in živčnih končičev.

Hiperbarični kisik učinkuje kot sredstvo za redčenje krvi in izboljša voljnost rdečih krvničk, ter tako omogoča krvi, da vstopi v tanjše kapilare. Terapija lahko tako zmanjša tveganje za strjevanje krvi in trombozo, povezano s sladkorno boleznijo in kapjo ter pospeši presnovo in prežemanje tkiv, da izpolni večje zahteve po kisiku med aktivnostjo ali poškodbo/boleznijo. Izkazalo se je, da hiperbarična kisikova terapija tudi izboljša delovanje pljuč, ki tako bolje črpajo in dovajajo kisik. Druge koristi HBOT vključujejo boljše črpanje srca, gostoto kosti in odziv imunskega sistema.

Terapija temelji na vdihavanju čistega kisika pod povečanim tlakom, kar omogoča bistveno, tudi do 20x večjo oskrbo celic našega telesa s kisikom. Kisik, ki ga normalno dihamo iz zraka in se po telesu prenaša vezan na rdeče krvničke v naši krvi, se v teh, posebnih pogojih, utaplja v plazmo in tako doseže tudi tiste dele našega telesa, ki jih kri praktično ne doseže: živci, kosti, fascije, tkiva…

To pa pomeni gorivo za hitro regeneracijo obstoječih celic in produkcijo novih, svežih. Rezultati so osupljivi. Izkušnje dokazujejo, da se že po prvi terapiji ljudje počutijo povsem sveže, polni energije, po le nekaj terapijah izginejo klasične bolečine v sklepih, mišicah. Vse premalo se namreč zavedamo, da je za večino težav v naših telesih vzrok premajhna prisotnost kisika.

Raziskava: Raziskava dr. Stephena Thoma (2005), ki je bila velik dosežek, je pokazala, da hiperbarični kisik pospešuje sproščanje izvornih celic iz kostnega mozga. Te celice so zelo pomembne pri obnavljanju in pomlajevanju telesa. S HBOT lahko preprečimo neverjetnih 70 do 90 odstotkov primarnih amputacij, povezanih s sladkorno boleznijo. Poleg tega lahko pospeši okrevanje po srčnem napadu ali kapi in zmanjša pojavljanje težave.

Slaba mikro prekrvavitev oropa organe potrebnega kisika in lahko povzroči, da ne delujejo pravilno. Če tega ne zdravimo, lahko pride do poškodb živčnih končičev; zgodnji simptomi so bolečine v stopalih ali rokah in otrplost. V srednjem stadiju se tkiva osebe z ogroženo mikro prekrvavitvijo ne morejo normalno celiti, posledica česar je pogosto diabetična razjeda na stopalu, rane, ki se ne celijo. Več kot polovica teh se konča z amputacijo, drastičnim korakom, kar lahko s hitro HBO terapijo preprečimo.




in Blog